DIY

Dekorační retro konev na mléko krok za krokem

čtvrtek, března 08, 2018


Velikonoce se blíží a mně se zachtělo dekorace ve vintage stylu. Samozřejmě jsem si vymyslela takovou, kterou v obchodě zrovna neseženu. Retro konev na mléko. Tak jsem musela silně improvizovat. Co na tom, že je z papíru. Vypadá super, ne? Jen do ní plánuji dát rozpuklé vrbové proutky nebo kočičky, až tedy budou. Že do kartonové nádoby nemůžu dát vodu? I to jsem vymyslela. Mrkněte na celý návod níže.

 To, že se ve výtvarných potřebách Davona dají koupit kartonové předměty k dekorování všeho druhu jsem věděla, ale že tam seženu i takovéto parádní dózy jsem neměla ani páru… Fantazie se rozjela na plné obrátky. 


Protože mým záměrem bylo dosáhnout vintage vzhledu, použila jsem jako základ rezavou barvu. Nicméně na karton vedle jsem zkoušela postup i bez základního nátěru, a také to vůbec nevypadalo špatně. Takže je čistě na vás, zda urnu nejprve natřete rezavou akrylovou barvou. Tedy z kroku dva činím krok dobrovolný  :-) 






Mezi tím, co barva bude zasychat, si z modelovací hmoty vytvarujte něco jako rukojeť konvičky. Uválejte malý váleček, který napíchněte na špejli. Přitlačením k podložce ve vertikální poloze zarovnejte oba konce a rukojeť nechte uschnout. Pokud nemáte samotvrdnoucí hmotu, stejně dobře vám může posloužit prázdná špulka od nitě, která mě napadla jako první, ale bohužel jsem doma žádnou nenašla.
 









Na suchou natřenou „urnu“ naneste vrstvu krakelovacího média. To od Stamperie je bomba, protože je jednosložkové a tedy velmi jednoduché na použití. Vyzkoušela jsem si, že záleží, jak silnou vrstvu média nanesete. Když bude příliš tenká, následné prasklinky budou velmi jemné, skoro až neviditelné. Takže při druhém pokusu jsem médiem nešetřila. Ale záleží na vašem záměru. Médium nechte zaschnout.










Mezi tím, co vám schne krakelovací médium, natřete usušenou rukojeť hnědou akrylovou barvou (nebo i černá může vypadat dobře, případně mě ještě napadlo použít techniku decoupage a papír se vzorem dřeva).




Na zaschlé krakelovací médium natřete/naneste bílou akrylovou barvu. V e-shopu Davony u krakelovacího média najdete instruktážní video, které ukazuje, jaký je rozdíl, když použijete při nanášení tupovací houbičku nebo štětec. Já se rozhodla pro houbičku.






Praskliny se začnou objevovat hned po nanesení barvy. Ani jsem to nestačila vyfotit v procesu. Protože jsem médiem nešetřila, některé praskliny byly opravdu velké.
 





A tak jsem znovu nanesla bílou akrylovou barvu, obzvláště do míst, kam jsem plánovala potisk.


Nyní by se mi opravdu hodilo transferové médium a obrázky. Ani jedno jsem doma neměla, a tak jsem zkusila starou osvědčenou techniku na přenos s voskovaným papírem. Už jsem ji popisovala v dřívějším návodu. Takže stačí na domácí inkoustové tiskárně vytisknou zrcadlově otočený vybraný obrázek. Papír přiložit na urnu a přejte např. kreditní kartou, aby se inkoust otiskl. To, že otisk není perfektní vůbec nevadí, však konev má mít omšelý vzhled. Ve finále jsem se nemohla rozhodnout mezi dvěma obrázky, a tak jsem udělala potisk z obou stran.
TIP: Znáte web The Graphic fairy? Najdete tam spousty obrázků, grafik ve vintage francouzském stylu k volnému použití. 




Aby výrobek nevypadal jako urna, je třeba z něj udělat konev. Takže kobercovým nožem odřízněte z víčka svrchní kulatou část.
 

 



Po stranách udělejte do horní části konve jehlou nebo šídlem dvě malé díry cca 1 cm od okraje.




Provlečte drátek, na který navlékněte vyrobené madlo.
 





A drátek uvnitř konve kleštičkami zatočte.
 






Kdo jste někdy četl některý z mých návodů, víte, jak ráda říkám, že na detailech dílo stojí 😊 Takže ani tentokrát jsem si neodpustila detail v podobě „smaltovaného“ okraje. Na okraj naneste silnější vrstvičku černé akrylové barvy.
 









Aby se papírová konev dala používat i na živé květiny, stejně jako ta pravá plechová, vložte do ní před uzavřením zavařovací sklenici, do které pak můžete vodu bez obav nalít.






A konev hotová. Dokonce oboustranná.




Také se Vám bude líbit

0 comments

Sledujte mě na Facebooku