dárek

Galaxie v obraze

pondělí, června 05, 2017

Měla jsem volný víkend a náladu udělat něco hezkého pro syna. Miluje vesmír a vše kolem něho. Navíc světla v jakékoliv podobě (svíčky, baterky atd.) ho také nenechají klidným. Tak jsem spojila svou oblíbenou techniku, kterou ráda používám jako pozadí na přáníčka a světla raději ve dvojité podobě.

Nejprve si najděte, jak vypadá znamení, které na plátno budete chtít přenést. Tužkou ho překreslete na plátno. Klidně vesele škrtejte, gumujte, dokud nejste s výsledkem spokojení. Nedokonale vygumované náčrtky lehce překryjete posléze.



Pak skalpelem nebo ostrými nůžkami v místě, kde jsou hvězdy souhvězdí udělejte malinké díry (cca 3 mm).





Pak celé plátno i po stranách přemalujte černou akrylovou barvou.






Stačí jedna vrstva, světlejší místa překryjete dalšími vrstvami při tvoření galaxií.




Jdeme, podle mě, na nejzábavnější část. Nejlépe tupovací houbičkou vrstvěte nepravidelně místy fialovou, místy modrou, světle šedou atd. barvu. Kombinujte, tupujte, vyhrajte si. Pokud máte, klidně použijte inkousty nebo akrylové barvy ve spreji. A vše hezky zapracujte do černého podkladu.



Prostě vytvoříte šmouhy připomínající vesmírné dálky.





Pak můžete použít stříbrnou akrylovou barvu nebo pokud máte svítící akrylovou barvu (já použila obojí) a pomocí ostrého štětce ohýbáním přes prst „prskejte“ kapičky jako hvězdy. Nezapomeňte i na boky plátna.





Větší hvězdy můžete udělat pomocí tenkého štětečku nebo opět tupovací houbičkou.



Nějak takto může vypadat výsledek.




Pokud chcete, můžete svítící barvou spojit hvězdy v souhvězdí.




Pak si připravte LED světelný řetěz na baterky (měli ho např. v Ikea před Vánoci, občas v Kiku, dá se koupit na eBay a v hobby marketech také možná seženete). Jednotlivé LEDky prostrkejte připravenými dírami v plátně. Dočasně je lepší si je přichytit lepicí páskou. Když třeba máte mezeru mezi jednotlivými hvězdami větší než je délka řetězu mezi dvěma LEDkami, prostě jednu vynechejte a zasuňte až tu další. 





Ve chvíli, kdy máte vyplněné všechny díry, jednotlivé ledky z rubové strany plátna přichyťte tavnou pistolí. 





Velkolepé dílo je hotové. 


Také se Vám bude líbit

0 comments

Sledujte mě na Facebooku