DIY

Candy bag

pátek, září 30, 2016

Těmto kabelkám se říká candy bag, protože původně je někdo vymyslel a dělal opravdu z obalů od bonbónů. Ale stejným způsobem lze využít třeba staré časopisy, knížky, mapy nebo barevné papíry. Výroba samotná je s podrobným návodem zcela jednoduchá, nicméně nezastírám, že to chce trochu trpělivost a více volného času.

 

Z barevných stránek časopisu si nastříháme dostatečné množství (určitě tak nejméně 100 ks) pásků o velikosti 7x15 cm (můžete zvolit i větší rozměr, nutné pravidlo je dodržet poměr stran  1:2 +1 cm, tj. např. 8x17 cm nebo naopak třeba 5x11 atd.) a pásky si OBLEPÍME průhlednou lepicí páskou. Když toto neuděláte, kabelka nebude mít potřebnou pevnost a jednotlivé dílky se vám budou trhat. 




Jednotlivé pásky budeme skládat tak, že ho přeložíme podélně uprostřed, potom každou stranu ohneme směrem k prostředku a takto vzniklé chlopně opět přiložíme k sobě.
   





Zcela to samé přehýbání provedeme se složeným páskem. Ohneme v polovině, obě strany přehneme zase směrem k polovině a přiložíme k sobě. Díky lepicí pásce se budou ohyby vracet, tudíž je lepší skládat a rovnou plést.




Složíme si další pásek stejným způsobem a zasuneme ho do prvního. Každou pacičku do jednoho okénka druhého pásku. A vložený pásek posuneme až do rohu. Vznikne takové „elko“ nebo skobička.






Složíme další pásek a zasuneme ho do našeho „elka“ rovnoběžně s prvním páskem. Vznikne takový blesk.





Pro jednoduchost jsem udělala grafický návod:


Takto připlétáme další složené pásky. Hotový pás má mít délku jako obvod kabelky, kterou chceme udělat.

Hotový pás je potřeba na konci spojit. To uděláme tak, že si pásek na jednom konci částečně rozložíme, vysuneme ven zahnuté konce a tyto volné konce vedeme venkem kolem pásku na druhém konci pásu a vnitřkem zasuneme do tohoto pásku. 




Tímto způsobem si připravíme další pásy. Pro představu, moje kabelka má rozměr 16x11 cm a potřebovala jsem 4 hotové pásy (na jeden pás padlo 26 poskládaných pásků).
Pásy je potřeba sešít k sobě pevnou nití. Nepícháme jehlu do složených pásků, ale nit vedeme ohyby. Každý pásek má dvě pacičky. Když pásky přiložíme k sobě, sešijeme vždy jak vnější pacičky k sobě, tak vnitřní, tj. vracíme se jehlou na jednom místě 2x tam a zpět.




Stejně jako pásky k sobě sešijeme i dno, přičemž malinko vlomíme rohy dovnitř. Dnem bych doporučovala začít.


Ke kabelce můžeme přišít zip nebo jednodušeji přidělat magnetické zapínání.





A přidat třeba popruh, držátko nebo uši, je-li potřeba.




Také se Vám bude líbit

0 comments

Sledujte mě na Facebooku