šperky

Jak pečovat o bižuterii

neděle, září 10, 2017

Sepsala jsem pár tipů, jak pečovat o své šperky, aby vám dlouho vydržely jako nové. Dodržujte pár zásad a můžete se radovat ze své bižuterie i dlouhé roky.



V první řadě si musíme ujasnit to nejpodstatnější: bižuterie je ozdoba, nikoliv užitná věc, na kterou máme přeci jen jiné nároky.

Prakticky každý povrch (včetně zlata a stříbra) reaguje s okolním prostředím, pokud tedy chceme, aby nám bižuterie vydržela co nejdéle, dodržujeme při jejím nošení základní pravidlo - bižuterii navlékáme jako poslední a sundáváme jako první! 


Kostičkový set qb tygrovaněmodrý s hematitem

 Kostičkový set qb tygrovaný lze koupit zde


Bižuterii odkládejte před všemi procedurami, kde by přišla do kontaktu s vodou (sprcha, bazén, sauna, extrémní pocení např. při sportu, ale pozor i na déšť).

Nevystavujte šperky působení chemický látek, jak např. lak na vlasy, parfém nebo deodorant.

Chraňte šperky před extrémními nárazy, tahem a tlakem. Lanko, na kterém jsou korálky navlečené, je náchylné na "polámání". Ohyb, resp. zlom, který vznikne již nejde narovnat. Pozor proto zejména při skladování.



Uschovávejte šperky individuálně zabalené nejlépe do ZIP sáčků, které omezují působení vzduchu. Perfektní je nechat v sáčku se šperky silica pytlíček pohlcující vlhkost. Sáčky se šperky navíc skladujte v krabičce nebo šuplíku kvůli omezení působení slunečního světla.

Jednou za čas šperky jemně otřete měkký hadříkem (výborný je flanel nebo hadřík na čištění brýlí) a špatně dostupná místa vyčistěte nejměkčím zubním kartáčkem - bez chemikálií. 

Aby se šperky krásně leskly, osvědčil se mi roztok mycího prostředku na nádobí a horké vody v poměru půl na půl. Nechte bižuterii asi hodinku namočenou,  a pak ji pořádně vysušte bavlněným hadříkem.


Náhrdelník qb kostičkový set černopetrolejový s bužírkou velký
Kostičkový set qb čertnopetrolejový lze koupit zde

Také se Vám bude líbit

0 comments

Sledujte mě na Facebooku