DIY

Barvení vajíček na Velikonoce

úterý, dubna 04, 2017

Také už jste připraveni na barvení velikonočních vajíček a máte dostatečnou zásobu barev? Já letos vsadila na tradiční výrobce a barvy OVO.

Tak jdeme na to. Jako první budeme samozřejmě potřebovat vajíčka. Co si budeme povídat, bílá vejce se bohužel před Velikonoci stávají hůře dostupným zbožím s vyšší cenou. Nicméně s kvalitními barvami se určitě nemusíte bát ani vajíček hnědých.


Základem je vajíčka dobře umýt od nečistot, třeba jarovou vodou.
V případě, že jsou na skořápce razítka, zcela jednoduše je odstraníte tekutým pískem a houbičkou na nádobí.




Pak doporučuji vejce ještě umýt v roztoku vody a sody jedlé. Soda vajíčko výborně odmastí a barva bude chytat hezky rovnoměrně.






Při samotném vaření do vody přidejte sůl. Hodně soli, klidně pět polévkových lžic. A trochu octa. Není to proto, aby vejce při vaření nepopraskala, jak se traduje. Sůl se dává proto, že když vejce praskne, nevyteče celé do vody. A ocet zase udržuje žloutky žlutější. 

Aby vajíčka při vaření natvrdo nepraskla, použijte dostatečně velký hrnec, tím zabráníte vzájemnému narážení. Vejce pokojové teploty dejte do studené vody, dejte na prudký oheň a ve chvíli, kdy voda začne vařit, plamen ztlumte a vajíčka vařte na mírném ohni cca 10 min (ne déle než 12 minut, jinak budete mít gumové bílky a drolící se žloutky). 





Klasické barvení vajec je zcela jednoduchá záležitost. Stačí práškové barvy rozmíchat v teplé vodě s trochou octa podle návodu a vajíčka máčet v lázni. 


Nicméně klasické barvy můžeme využít i různým kreativním barvicím technikám. Třeba postupným přiléváním barvy do mističky s vajíčkem dosáhnete hezkého efektu ombré. Je to i naopak, a sice prvně vajíčko celé obarvit ve světlém odstínu (tj. barva je v nádobě nejvíce naředěná), pak ho přendat do nádoby, kde roztok sahá pouze do cca 3/4 vajíčka a pak do nejsilnějšího roztoku, kde bude vajíčko skoro celé vykukovat.





 Nebo můžete vyzkoušet mnohem jednodušší techniku. Uvařené vajíčko pevně obmotejte gumičkami.






A opět klasickým ponořením do barvy ho obarvěte.







V dnešní době na trhu najdete mnohem větší výběr barev než jen klasické práškové. Například, pokud chcete intenzivnější a zářivější barvy, sáhněte po barvách tekutých. Jejich příprava je obdobná jako u práškových. Stačí je vylít z pytlíčku do teplé vody s trochou octa a opět je lázeň pro vajíčka připravená. Tyto barvy oceníte právě v případě hnědých vajíček.


Ještě jeden malý tip k barvení hnědých vajíček: když je vaříte v osolené a octové vodě, často se stane, že na nich vzniknou fleky tím, že se někde pigment z vajíčka odmočil, jak byl narušen solí. Po jejich uvaření vezměte drsnou stranu kuchyňské houbičky a vajíčka očistěte celá. Dostanete tím z nich tu nejtmavší slupku a minimálně o odstín zesvětlají. Což je opět super pro lepší barvení.

Barvení vajíček - technika mozaiky



Na další techniku si obarvěte samotné očištěné skořápky. Opět je vykoupejte ve vodě se sodou a odstraňte z nich vnitřní blanku. Nevadí, pokud to nepůjde hned, celkem jednoduše to jde i po obarvení.



Pak jednoduše skořápku nalámejte na malé kousky a střepy lepte s mezerami mezi nimi pomocí Herkulesu na bílé nebo již obarvené vajíčko. Pokud střepy lepí děti, ocení, když jim vajíčko umístíte do stojánku.

Protože jde o techniku, kde budete potřebovat více trpělivosti, doporučuji oblepovat vajíčko vyfouknuté. Navíc na střepy můžete využít vajíčka vykoledovaná a vyrobit si tak dekoraci na příští Velikonoce.






Barvení vajíček alá galaxie

Technologie u tekutých barev nekončí. Jdou dál a velkým hitem posledních pár let je ultrarychlé barvení mramorovaných vajíček pomocí rukavic a gelových barev. Navíc lze koupit sady se stříbrným nebo zlatým efektem, který dodá vašim vajíčkům opravdu punc jedinečnosti.

Tyto barvy samozřejmě frčí především v domácnostech s dětmi. U nás jsou navíc obrovským hitem vajíčka vesmírná. Vypadají senzačně a jejich výroba je opravdu jednoduchá. A jako bonus - vůbec nevadí, když budete barvit vajíčka hnědá, bílá šetřete na jiné techniky.




Jak na ně?
Připravte si tubu s modrou, červenou a zlatou barvou. Stačí je od sebe oddělit a ustříhnout špičku tuby. Nasaďte si rukavice a jdeme na to. Horké vajíčko prvně poválejte v modrém odstínu.



Není vůbec potřeba měnit rukavic. Stačí jen kápnout trochu červené a postup zopakovat.





Své dílo zakončete hvězdokupami nebo-li zlatým třpytem, který sem tam spíše na vajíčko ťupejte.



 Tak co jim říkáte?









Poslední tip na závěr. Pokud zrovna nemáte gelové barvy, mramorového efektu můžete jednoduše dosáhnout i za pomoci barvení vajíček rýží. 




Do mističky nebo plastové krabičky nasypejte rýži. A nakapejte na ní pár kapek tekuté barvy OVO. 




Barvu s rýží promíchejte a vložte vajíčko, které v rýži poválejte. Můžete pomocí lžíce nebo mističku přikryjte a lehkým třesením vajíčkem hýbejte. 




Pak vajíčko vyndejte a nechte oschnout. Pokud jste nakapali více barvy, bude se rýže na vajíčko lepit. Ale to nevadí, stačí ji lžičkou nebo rukou sundat. 





Na závěr jedna otázka: Tušíte jaká barva je letos in? Podle americké společnosti Pantone, která má patentován největší systém barev a každý rok vyhlašuje barvu roku, to letos je svěží až svítivý odstín zelené. Zelená symbolizuje nové začátky, je to barva rozpukající jarní přírody, zbavuje nás úzkosti.  Důvod, proč firma Pantone křiklavě zelenou vybrala, je prý také ten, že jejím prostřednictvím chtěla dodat lidem po celém světě optimismus a naději.





























































































Také se Vám bude líbit

0 comments

Sledujte mě na Facebooku