DIY

Adventní kalendář pro dospělé

sobota, listopadu 26, 2016

Adventní kalendář nemusí být pouze pro děti a plný sladkostí. Advent je doba přípravy na Vánoce a očekávání. I dospělí se mohou v tento čas každý den zastavit, zamyslet, pousmát… Co si k tomu připravit kalendář plný moudrých slov, citátů, zamyšlení nebo klidně vtipů?



Nejprve je třeba si vyloupat 24 ořechů tak, aby nám zůstaly hezky celé neponičené skořápky. Možná máte jiný osvědčený způsob, ale ač jsem vyzkoušela různé techniky, jediná tato funguje více méně spolehlivě. Na ořechu je třeba začít tou špičkou, kde je větší mezera, resp. je tam více takového toho suchého pojiva. 





Do něj zle totiž snáze zapíchnout pevný nůž. Někdy jsem musela na nůž klepnout i paličkou, abych ho tam dostala alespoň na půl centimetru. Pak opatrně nožem zkoušíme otočit. Jakoby skořápky od sebe rozklížit. Než se ozve známý zvuk prasknutí.



Zbytek dokončíme rukama, skořápky od sebe lehce odtrhneme. Ale rovnou si je, po vyndání ořechu, řadíme a uskladňujeme u sebe, abychom neměli práci navíc s hledáním vhodné půlky do páru.




Můžeme natírat štětcem a akrylovou barvou. Ale použití barvy ve spreji je mnohem jednodušší a hlavně tisíckrát rychlejší.







Mezi tím, co barva na skořápkách schne, si vytiskneme 24 citátů s číslem. Jednoduše můžete do wordu vložit tabulku o dvou sloupcích (jeden na číslo a druhý na citáty) a 24 řádcích. Řádek aby byl zhruba 1 cm široký. Čísla můžeme ve sloupci umístit vertikálně. Stejně tak můžeme být osobní a citáty napsat rukou. Pokud se vám nechce s citáty hledat a tabulku tvořit, třeba se vám budou líbit moje vybrané, pak jen vytisknětě dva obrázky z citáty níže na A4.




Pak je nařežeme nebo nastříháme na úzké proužky




Které stočíme do malých roliček (nejlépe je si pomoci špejlí). 



Nastříháme si 24 stužek, které chceme použít na zavěšení. Ty vždy vlepíme do horní části skořápky. Vložíme ruličku s citátem tak, aby číslo přesahovalo okraj skořápky a pomocí tavné pistolky skořápku slepíme, ale pouze tam, kde není umístěné číslo. Budeme-li pečlivý, a s lepidlem to nebudeme přehánět, skořápku lez použít opakovaně, jelikož vzniklou mezerou do ní lze opět citát nasoukat. Naopak pozor, ať vám číslo do skořápky nezajede celé, bez rozloupnutí skořápky ho ven 
 nedostanete :-)



Chce to chvilku trpělivost a času, než si připravíme všech 24 „matesů“.  Mates, nebo-li komunistickou loterii, mi to připomnělo proto, že citát se ven dostane vytažením za číslo :-)




Už takto lze skořápky použít a stačí je navléci na provázek nebo stužku, kterou zavěsíte třeba někam na zeď. Ale pokud máte rádi, stejně jako já, malé detaily, které dovádí věc do dokonalosti, doporučuji si jednotlivé skořápky ještě ozdobit – korálky zavěšenými na zlaté nebo stříbrné niti, drátky, knoflíčky, lepicími kamínky atd.
































Také se Vám bude líbit

0 comments

Sledujte mě na Facebooku